EGÉSZSÉGNAP AZ ERDÉLYIBEN

2021. október

Alsó tagozat

Iskolánk alsó tagozatán is hagyománnyá vált az évente megrendezésre kerülő egészségnap. Ezen a napon Šaffa Kornélia és Petőcz Melinda tanító nénik arra törekedtek, hogy a gyerekeknek hasznos, tanulságos, szórakoztató és jó hangulatú programokat szervezzenek. Nemcsak a gyerekek, de a szüleik is lelkesen készültek erre az eseményre.

A tanulók változatos gyümölcstálakat, finom sütiket készítettek. Papírból befőttesüveget alkottak, amelybe gyümölcsöket ragasztottak. Csoportban plakátot terveztek egészséges és egészségtelen élelmiszerekből, majd feladatlapokat oldottak meg az egészséges táplálkozásról magyar és szlovák nyelvből. Szlovák verses kifestőt színeztek az egészséggel kapcsolatban, végül szebbnél szebb rajzokkal hívták fel a figyelmet az egészséges táplálkozás fontosságára.

A gyerekek remekül érezték magukat. A sok színes program, a kedvükre való lehetőségek tárháza olyan élményekkel ajándékozták meg diákjainkat, mely sokáig beszédtémát adott a gyerekek körében. A tanulók egyöntetű véleménye szerint egy felejthetetlen élménnyel gazdagodtak.

   1. Gyümölcstálat készítettünk
   2. Készítettünk papírból befőttesüveget és bele gyümölcsöket
   3. Egészséges és egészségtelen élelmiszerekről készítettünk plakátot
   4. Tesztet oldottunk meg az egészséges táplálkozásról
   5. És végül szlovák verses kifestőt színeztünk, ami szintén az egészséggel volt kapcsolatban

3.a                  
             
3.b                  
             

Felső tagozat

Az egészséges életmód hetének keretében már hagyománnyá vált iskolánkon az egészségnap megtartása.

Pedagógusaink, Szunyog-Simon Tünde és Dóczy Zoltán lelkesen készültek a mai napra, vendégül látták a felső tagozat közel 200 tanulóját és a pedagógusokat.

Volt „Terülj, terülj, asztalkám...“, s mi szem szájnak ingere, szinte minden: facsart almalé, hideg meggyleves, tökmaggal megszórt sütőtök-krémleves, grillezett cukkini, padlizsán, batáta és cékla.

Mártogatós zöldségdarabkák sajtkrémmel, sárgarépa-saláta ananásszal, vöröskáposzta-saláta, céklás almasaláta, frissen facsart almalé az iskolakertből.

Nem hiányoztak a hagyományos, de a kevésbé ismert fűszernövények sem.

Különféle dzsemekből egyharapásos kóstolót készítettek a kis segítőink. A számtalan idénygyümölcsöt is megkóstolhatták tanulóink.

Köszönet a gyerekeknek és a pedagógusoknak, akik hozzájárultak a projektnap sikerességéhez és külön köszönet az egészségnap megálmodóinak, Szunyog-Simon Tündének és Dóczy Zoltánnak.

A mai nap hozadéka, amellyel valamennyien egyetértettünk, hogy ezek az ételek nemcsak egészségesek voltak, de finomak és ízletesek is.