Ajánlja nekünk adója 2 %-át


 

 

Kedves Adózó,
minden évben adott a lehetőség arra, hogy Ön közvetlenül is beleszólhasson abba, mire költsék el azÖn béréből fizetett adó egy részét, mégpedig az adófelajánlás révén. Vagyis a 2%-os adófelajánlás lényege, hogy Ön eldöntheti, mi legyen az egész évben befizetett adója 2%-ával: az is maradjon az államkasszában, vagy inkább adják oda mondjuk az iskolánk mellett működő civil szervezetnek. Sokszor csak nagyon kis összegről van szó, de a nem haszonorientált, közhasznú tevékenységet megvalósító civil tömörüléseknek minden adomány jól jön. 3 eurónál kevesebbet nem is lehet felajánlani – vagyis ha az éves adóelszámolás során kiderült, hogy az Ön befizetett adó 2 százaléka kevesebb 3 eurónál, sajnos nem élhet a támogatás lehetőségével.

Az adófelajánlás a gyakorlatban Önnek nem jelent pluszkiadást, hanem az egyébként is befizetett adó egy részét az állam segítségével alakíthatjuk át jótékony ajándékká akár az iskolánkat segítő szervezet számára. Mindössze néhány nyomtatványt kell kitölteni. Mi is nyomon követjük az adott évben érvényes formanyomtatványokat, és ezt ajánljuk Önnek is, mert csak és kizárólag a központi adó- és vámhivatal által kiadott nyomtatványt fogadják el, mely letölthető a www.financnasprava.sk oldalról, vagy az oldalunkról. Az adóhivatal az Ön számára az előző években használt "Nyilatkozat" helyett egy fomrmanyomtatványt készített – ezaz új nyilatkozat (Vyhlásenie) majdnem úgy néz ki, mint az adóbevallási ív. Ezen az új nyomtatványon kell feltüntetni a kiválasztott szervezet adatait és azt, mekkora összeg az adó két százaléka.

Az űrlapon a címzett intézmény számlaszámát nem kell megadni, az adóhivatal enélkül is át tudja utalni a pénzt. A szervezet azonosító számát (IČO) viszont nem szabad kihagyni. Az év (ROK) elnevezésű ablakba az adózás évét kell írni. Olyan alkalmazott, aki önkéntes munka keretében ledolgozott legkevesebb 40 órát, adója 3 százalékáról rendelkezhet. Ilyen esetben szükség van egy igazolásra attól a szervezettől, mely számára az önkéntes munkát végezte. A nyilatkozathoz mellékelni kell a befizetett adóról szóló igazolást is, amelyet a munkaadónak kell kiállítania az adott évre érvényes adóhivatali időpontok szerint. A kitöltött nyilatkozatot a melléklettel együtt szintén az adott évre érvényes adóhivatali időpontok alapján kell eljuttatni a lakóhely szerint illetékes adóhivatalba, s 90 napon belül átutalják a pénzt az iskolánkat segítő szervezet számlájára, ha Ön ezt választotta.

Ha Ön februárban megkérte a munkaadóját, hogy végezze el Ön helyett az éves adóelszámolást, s az el is végezte, akkor a felajánlás április végi határidő elbírálásra kerül és lezárul. Aki adóbevallást készített, annak már március végéig el kell döntenie, kíván-e támogatni valamilyen civil szervezetet, s az adófelajánlást az adóbevallási ív keretében, a nyomtatvány részeként valósíthatta meg. Aki halasztást kér, vagyis az adóbevallását egy későbbi időpontban nyújtja majd be, az az adófelajánlást is a későbbi időpontban teheti meg.

Korábban az adományozók teljes mértékben anonimitásba burkolóztak: az adóhivatalok a szervezetnek felajánlott összegeket egyszerre, egy tételben utalták át, így a megajándékozott szervezet nem tudta beazonosítani, pontosan kitől mekkora támogatásban részesült. 2016-tól lehetőség van arra, hogy ne névtelenül jótékonykodjunk, már a címzett is láthatja, kitől kapott adományt. Ha ugyanis Ön az adófelajánlásról szóló nyilatkozatban beleegyezését adja, hogy az adóhivatal tájékoztassa a megajándékozott szervezetet arról, hogy Öntől származik a támogatás, akkor az adóhivatal a címzettel közli az Ön nevét és címét.

Ezek után nem csak azért fogunk mosolyogni Önre, mert gyermeként iskolánkba iratta, henem azért is, mert támogatja közvetetten iskolánkat.

Köszönjük!

A letölthető formanyomtatványok:

Nyilatkozat az adó 2 %-nak felajánlásáról:
klikk ide - számítógéppel kitülthető változat
klikk ide - kézzel kitölthető változat


Igazolás az adó befizetéséről:
klikk ide

Forrás: https://ujszo.com/kozelet/felajanlana-valakinek-adoja-2-at-mutatjuk-hogy-mit-kell-tennie